Interview

De persoonlijke stijl voor alle leeftijden van HB schoenmode

HB schoenmode en Wijs Modeschoenen zijn een begrip in Arnhem en omgeving. Vaste klanten van alle leeftijden kopen er hun schoenen. En dat niet alleen, zelfs uit andere uithoeken van het land komen klanten naar de winkel toe, om daar goed geholpen te worden. Wat is het geheim van Ilona Buil, die deze zaak samen met haar ouders runt?

Speciaalzaak voor alle leeftijden

Ilona’s vader Herman Buil startte 27 jaar geleden de schoenenzaak HB schoenmode in winkelcentrum Presikhaaf. In de jaren erna kochten zij er Wijs modeschoenen in Dieren bij, die al ruim 100 jaar bestaat. En in Velp namen zij een derde winkel over. Ilona vertelt: ‘De winkels liggen dicht bij elkaar en hebben daarom elk een eigen collectie. Wij stemmen dat af op de klanten die we daar hebben. Wij verkopen in Velp bijvoorbeeld geen kinderschoenen, omdat het publiek daar wat ouder is. Daarom leggen we in die winkel wat meer de nadruk op comfortschoenen. Alles bij elkaar bedienen wij klanten van alle leeftijden. Dus de collectie is breed en gespecialiseerd tegelijk.’

Persoonlijke band met klanten

Illona: “Wij verkopen niet online, omdat wij vinden dat een goed paar schoenen gepast moet worden, voordat je er op kunt lopen. Wij gaan voor kwaliteit en service. Dat betekent dat we met onze klanten meedenken. Wij hebben veel klanten met ‘moeilijke voeten’, die juist online niet goed kunnen slagen. Onze expertise en kennis van de merken helpt deze mensen aan het ideale paar schoenen. Door de naam die we opgebouwd hebben, worden veel mensen ook verwezen vanaf orthopeed of podoloog, direct naar ons. Dat wil niet zeggen dat we een stoffig imago hebben gekregen door de verkoop van comfortschoenen. Wij staan net zo goed elk jaar op de Modefabriek om de inkoop van onze schoenen op de nieuwste modetrends af te stemmen. Zo bedienen wij klanten van alle leeftijden. De kinderen die vroeger met hun ouders bij ons schoenen kwamen kopen, doen dat nu nog. En als zij zelf kinderen krijgen, zien wij ze weer terug bij de kinderschoenen. Dat maakt dat we levenslang een persoonlijke band hebben met onze klanten. Het persoonlijke praatje en de sfeer die daardoor heerst in onze winkels is denk ik wel onderdeel van ons succes. Schoenen kun je overal kopen, maar wij hebben van onze klanten de gunfactor doordat ze ons kennen.’’

Geen goedkope sneakers

HB schoenmode houdt vast aan kwaliteit. Dat maakt hen uniek en nodig voor een steeds grotere doelgroep. Ilona: “Ook al hebben wij geen webshop, we zijn online wel goed vindbaar. Omdat wij een grote collectie hebben en mooie merken voeren, gebeurt het steeds vaker dat ook mensen uit andere delen van het land onze winkels bezoeken. Omdat de laatste jaren steeds meer mensen op goedkope sneakers lopen, is het aanbod van echt goede schoenen in veel winkels achteruit gegaan. Wij willen graag aan kwaliteit vasthouden. Sneakers zijn leuk, maar geven niet voldoende steun aan de voet. Zeker bij kinderen zien wij vaak dat op latere leeftijd dan voetproblemen ontstaan. Een zorgelijke tendens, waar wij niet aan mee willen doen. En als het mis gaat met de voeten, zijn ze bij ons wel aan het goede adres.”

Tijd besparen met OrderWriter app

Hoe doet Ilona de inkoop? Ilona: “Om tijd te besparen doen wij sinds kort onze inkoop met de OrderWriter inkoop app. Voorheen werkten wij met papieren strookjes, waarop wij handmatig de maten in moesten vullen. En bij thuiskomst moest het nog in het systeem gezet worden. Met de OrderWriter app typen wij de orders gelijk op de iPad en synchroniseren wij de orders automatisch met onze Winstore software. Behalve dat, geeft de OrderWriter app een goed overzicht van je inkopen. Het komende seizoen zijn bijvoorbeeld zwarte laarsjes met gespen en kettingen helemaal hot. Het risico bestaat dat je er teveel van inkoopt. Gewoon omdat er zoveel aanbod is. In de OrderWriter kun je een selectie maken en zo in een overzicht zien hoeveel van die zwarte laarsjes je al hebt ingekocht. Dat vind ik erg handig. Ik denk dat iedere ondernemer die wil overleven in deze markt gebruik zal moeten maken van OrderWriter. Ik zou nu al niet meer zonder willen. De tijd die ik overhoud kan ik nu aan mijn klanten besteden. En dat is wel hoe we ons geld verdienen. Want klantcontact en service vragen tijd en aandacht, maar zorgen er wel voor dat onze klanten telkens bij ons terug komen.”

Some of our customers